home » Zonne-energie » Zonnepanelen (PV) » Hoe werkt het?


Hoe werkt het?

Werking
Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsch of PV-paneel genoemd, zijn panelen die licht omzetten in elektriciteit. Ook bij bewolkt weer wordt er elektriciteit opgewekt.

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Elke zonnecel is gemaakt van speciaal materiaal waarin, onder invloed van licht, een spanningsverschil ontstaat. De meeste apparaten werken alleen op wisselspanning van 230 Volt. Daarom is er meestal ook nog een omvormer (inverter) nodig. De omvormer zorgt ervoor dat de stroom uit de zonnepanelen omgezet wordt in wisselstroom van het juiste voltage.

Zonnepanelen werking PV

De hoeveelheid stroom die zonnepanelen opwekken, hangt af van de hoeveelheid zonlicht en het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en is het vermogen dat een zonnepaneel levert als de zon er vol op schijnt. Een zonnepaneel van 235 Wp levert jaarlijks ongeveer 211 kWh aan elektriciteit op. Een gangbaar systeem van 2.820 Wp (12 panelen van 235 Wp) levert jaarlijks ongeveer 2.538 kWh aan elektriciteit op. Dit is al bijna voldoende om de totale elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin te dekken.

Oriëntatie zonnepanelen
Zonnepanelen behalen het beste rendement bij een helling tussen de 30 en 60° en een oriëntatie van 5° west t.o.v. het zuiden.

Met een instralingsschijf is de instraling voor alle hellingshoeken en oriëntaties eenvoudig te bepalen. Een instraling boven de 90% is optimaal. In het algemeen geldt dat zonnepanelen aan dit instralingspercentage voldoen als:

zonnepanelen werking hellinghoek


Of wel: als u een woning heeft met een plat of hellend schaduwvrij dak, georiënteerd tussen het zuidwesten en het zuidoosten, dan is uw dak zeer geschikt voor een zonnepaneelsysteem.

Installatie
Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Ze zijn zowel geschikt voor hellende daken als voor platte daken. De systemen voor hellende daken kunnen op de daklatten worden geplaatst. Een volledig dakgeïntegreerd systeem is echter ook mogelijk. Voor platte daken is een platdakopstelling een vereiste, om zodoende de panelen in de juiste hellingshoek te plaatsen voor een maximaal rendement.

Voor elke situatie hebben wij een gepaste oplossing. Onze adviseurs informeren u graag over de mogelijkheden en de beste oplossing voor u.

Alle voordelen op een rij