home » Zonne-energie » Zonnepanelen (PV) » Financiering


Financiering

Uw Zonnepanelen hoeft u niet per definitie zelf te financieren. Het is ook mogelijk om tegen een aantrekkelijke rente een verhoging van uw hypotheek te nemen. Een aantal banken heeft hiervoor een interessante hypotheekvorm: de groene hypotheek of de klimaathypotheek.

Wat is een groene hypotheek?
Een groene hypotheek houdt in dat u geld kunt lenen voor een periode van tien jaar tegen een rente die ongeveer een procent onder de marktrente ligt. U kunt alleen een groene hypotheek krijgen als er een groenverklaring is afgegeven voor de bouw of renovatie van uw woning. Er is een maximum van 34.034 euro verbonden aan het hypotheekbedrag. In de meeste gevallen wordt een groene hypotheek daarom gecombineerd met een gewone hypotheek.

Wat is een klimaathypotheek?
Een klimaathypotheek is een hypotheekvorm waarbij u, net zoals bij een groene hypotheek, geld kunt lenen voor een periode van tien jaar tegen een rente die ongeveer een procent onder de marktrente ligt. U komt voor een klimaathypotheek in aanmerking indien uw woning na de verbouwing en/of renovatie 2 energielabels (EPA) positiever wordt getoetst door een onafhankelijke instelling. Er is een maximum van euro 50.000,- verbonden aan het hypotheekbedrag, geldende voor bestaande woningbouw. Voor nieuwbouwwoningen geldt een maximum van euro 100.000,-.   

Banken met een groene hypotheek of klimaathypotheek
De onderstaande banken en instellingen zijn door de overheid erkend als groene instelling, in de regeling omschreven als (een bank met) een groenfonds. 

Rabo Groen Bank BV
www.rabobankgroep.nl/

Triodos Groenfonds NV 
www.triodos.nl

ABN AMRO Groen Fonds
www.abnamro.nl 

ABN AMRO Groenbank 
www.abnamro.nl 

ING / Postbank Groen NV
www.ingbank.nl